16.02.2023 Varia

Nederlandse bijdrage bisschoppensynode

Luister naar de Nederlandse bijdrage aan bisschoppensynode over synodaliteit

Dit is een samenvatting van het bericht op de site van het Bisdom Rotterdam.

Op donderdag 9 februari is het eerste deel afgesloten van de Europese voorvergadering van de grote kerkvergadering in oktober van dit jaar. Tijdens deze continentale vergadering in Praag waren er van 6 tot en met 9 februari gesprekken, ontmoetingen en presentaties van alle delegaties.

Voorafgaand aan de continentale vergadering werden in alle landen reacties verzameld op het Werkdocument dat naar alle parochies gestuurd was. Daarbij stonden drie vragen centraal, die gingen over ervaringen die men herkende in het Werkdocument, wat belangrijke vragen en kwesties zijn voor de Kerk in het eigen werelddeel, wat de belangrijke onderwerpen zouden zijn om te bespreken tijdens de Synodevergadering in oktober 2023, met het oog op communio, participatio en missio.

Elke delegatie presenteerde hierover een bijdrage. Dit waren korte presentaties, waarvoor telkens zes minuten beschikbaar waren. De presentatie van de Nederlandse bijdrage vond plaats op dinsdag 7 februari. De delegatieleden stelden deze bijdrage gezamenlijk op en deden dat op basis van de vooraf verzamelde input uit de Nederlandse kerkprovincie.

Mw. Monique van Dijk presenteerde de Nederlandse bijdrage.

Bekijk hieronder de livestream met de presentatie van de Nederlandse bijdrage (begint op 1:27:50 [U:MM:SS]):