05.12.2022 Varia

Blog advent: Jozef en Maria op reis door de Ursulaparochie
(deel 5)Tijdens de adventsperiode gaan Jozef en Maria op reis en hopen dagelijks in een andere herberg te overnachten. Veel mensen uit de Ursulaparochie hebben zich opgegeven om Jozef en Maria in hun huis te ontvangen. Op zondag 27 november, de 1ste zondag van de Advent, begon hun reis tijdens gezamenlijke viering in de Sacramentskerk.Vrijwilligers vanuit de vier kerken brengen – als ‘reisbegeleiders’ het koffertje met de beeldjes van de kerststal en een reisverslagje van het ene naar het andere adres. Gedurende de hele reis zullen we u in onderstaand blog regelmatig regelmatig informeren.

5 december, nieuwe herberg

Op deze dag gaan Jozef, Maria en de ezel logeren bij een bijzondere dame. De herbergierster heet hen en mij heel hartelijk welkom tussen een prachtige verzameling engeltjes die ik allemaal mocht bekijken. Mevrouw is 94 jaar en ik hoop oprecht op zo’n mooie, positieve manier oud te worden zoals zij. Ze heeft met haar lieve gezin met kinderen en kleinkinderen, met wie zij gisteren nog uitbundig Sinterklaas heeft gevierd, ook recent een groot verdriet ervaren. Toch kan zij hier nu al, door middel van haar grote geloof, zin aan geven. Heel bewonderenswaardig. Het is duidelijk dat Jozef, Maria en de ezel een warm huis treffen vandaag. Na een heerlijke kop thee, een intens gesprek en een warme glimlach laat ik hen in liefdevolle handen achter.


4 december

Vandaag hebben Maria en Jozef onderdak gevonden in de Franciscus- en Clarakerk.

2 december, 14:30

Het groepje bleef vrijdag op zaterdag overnachten bij Marlies, een dame die vanaf jonge leeftijd gewend was dat de Heilige familie kwam aanreizen naar kerst toe. Haar vader verplaatste ook altijd al een groepje door het huis: ze namen zelfs de trap. Dat ze nu door heel Delft gaan vindt ze erg leuk.

2 december, 13:00

De reisbegeleiders van vandaag waren o.a. 2 verklede pietjes die net van het Sinterklaasfeest uit school kwamen. Piet (de herbergier) vond het heel gezellig dat er nu ineens 3 Pieten in huis waren. Hij bleek heel muzikaal en haalde instrumenten tevoorschijn als een gitaar en mondharmonica en speelde de mooiste liedjes.

Hij wenst iedereen al vast hele fijne feestdagen!

1 december, nieuwe herberg

De volgende herbergier is een alleenwonende tachtiger. Veel foto's in zijn woonkamer, vooral als mooie herinneringen aan zijn drie jaar terug overleden vrouw, die hij enorm mist. Ze waren 67 jaar een stel, waarvan 60 jaar getrouwd. Gelukkig heeft hij vele en goede contacten met familie en bekenden. Geen wonder, want wat een fijne gesprekspartner is hij, pratend én luisterend. Het kerstgroepje krijgt een plekje op een tafel tegen de achtergrond van familiefoto’s. Sint Jozef heeft voor deze herbergier speciale betekenis: hij is zelf ook timmerman geweest.

1 december, op reis

Vanmiddag zijn onze reizigers opgehaald bij het gezin met twee kinderen in de basisschoolleeftijd. De ouders hadden als uitleg aan de kinderen een mooie omschrijving bedacht voor het boekje: "het vriendenboekje van Jezus”, net zoals kinderen een vriendenboekje hebben dat de ronde doet langs familie en vrienden met de vraag of die daarin willen schrijven en hun foto inplakken.

30 november, 17:00 uur

De reis gaat nu verder naar Delft, naar een Gezinsherberg. Vader, moeder, zoon en dochter wachten vol spanning op wat er gaat gebeuren. Zittend aan een tafel gaat het koffertje open en komt de H. Familie tevoorschijn. Zij krijgt een mooi plekje in de voorkamer naast een vrolijke adventskrans. De dochter zet de beeldjes neer. Het gezin vindt het heel fijn dat ze ‘herberg’ kunnen zijn. Voor de H. Familie zal het wel even wennen zijn in een huis met vier personen na de dagen bij een rustige oude dame.

30 november, 11:30 uur

In Herberg Akkerleven heeft de H. familie twee nachten gelogeerd in twee verschillende appartementen. In het tweede appartement heeft ze op de salontafel overnacht, naast een vaas met roze rozen. De herbergierster – in haar rolstoel - kan hen dan goed zien en dicht bij hen komen. Ze vindt het jammer dat de gasten weer moeten vertrekken naar de volgende herberg.

28 november, 14:30

In haar appartement zit de herbergierster al te wachten op de komst van haar bezoek. Ze heeft een plank in de wandkast vrijgemaakt en er een mooi kleedje neergelegd. Voorzichtig haalt ze de Maria, Jozef en het ezeltje uit het doosje en zet ze op het kleedje. Het lichtje komt ernaast.

Vanuit haar stoel heeft ze mooi zicht op haar gasten. Ze straalt als ze ernaar kijkt.

28 november, 14:15 uur

In de hal van Herberg Akkerleven in Schipluiden staan de koffers van veel gasten. Ook de H. Familie komt hier logeren; hun koffertje – met een inhoud van liefde en licht - is het kleinste.

28 november, 12:00 uur

“Eigenlijk wil ik ze nog niet laten gaan, want het is zo gezellig en warm met deze gasten!”

De herbergierster had het heel erg fijn gevonden dat de H. Familie in haar herberg in Delfgauw kwam logeren. Uiteindelijk pakte ze de beeldjes en deed ze terug in hun doosje en daarna werd het koffertje ingepakt.

14 november - de aankondiging

Tijdens de adventsperiode gaat er iets bijzonders gebeuren: Jozef en Maria gaan op reis en hopen dagelijks in een andere herberg te overnachten. Veel mensen uit de Ursulaparochie hebben zich opgegeven om Jozef en Maria in hun huis te ontvangen.

Zij zullen hun reis beginnen op zondag 27 november – de 1ste zondag van de Advent – vanuit de gezamenlijke viering in de Sacramentskerk.

Vrijwilligers vanuit de vier kerken brengen – als ‘reisbegeleiders’ het koffertje met de beeldjes van de kerststal en een reisverslagje van het ene naar het andere adres.

U kunt er meer over lezen in het parochieblad op pagina 7. Het is een leuke manier om medeparochianen te ontmoeten en extra bewust te zijn van de Adventstijd.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Charlotte van Rooijen (Adelbert), Marieke Roest (Maria van Jesse),Marjolein Kenselaar (Franciscus & Clara) en Thea Schaareman (Sacrament) van de pastoraatsgroep.