Kerkgebouw Maria van Jessekerk


Schatkamer van Delft

Van harte welkom in de schatkamer van Delft. Je raakt niet uitgekeken op de wandschilderingen, glas-in-lood ramen, kerkelijk erfgoed, een eeuwenoude preekstoel en altaarstuk, iconen en het Maarschalkerweerd orgel. Overal kan je een kaarsje opsteken of even stil zitten. En wil je een aandenken aan deze plek? Maak foto's of kies iets uit in het winkeltje.


Wandschilderingen, glas-in-lood ramen en orgel

De kerk heeft een rijk interieur, waarbij vooral de wandschilderingen en de glas-in-lood ramen er uitspringen. De kerk bezit ook één van de mooiste en monumentaalste orgels van Nederland, van de hand van bouwer Michaël Maarschalkerweerd (1838-1915). In 2009 werd een ingrijpende restauratie en reconstructie van dit orgel uit 1893 voltooid, waarbij het oorspronkelijke concept werd hersteld. Het orgel staat in de lijn van het werk van de geniale Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll en is ideaal voor werken uit het Franse repertoire.

Kerkelijk erfgoed en iconenkapel

In de rechter zijbeuk is een expositieruimte waar Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft wisselende tentoonstellingen organiseert. Met voorwerpen van de verschillende Christelijke Delftse kerken. De stichting leent voor de tentoonstellingen ook voorwerpen van kerken en Nederlandse musea.

Naast de expositieruimte is een kapel met iconen, geschilderd door de kunstenares Jantsje Witteveen-van der Zee.