Maria van Jesse Ommegang

Zondag 19 juni 2022

Voorgangers zijn bisschop Hans van den Hende en Melchior Kerklaan


10:00 uur: Korte gebedsviering in de Hippolytuskapel, Oude Delft 118

Daarna in stille voettocht door de straten rond de plaats van het Wonder.

11:15 uur: Eucharistieviering in de Maria van Jessekerk, Burgwal 20


Middeleeuws

Sinds de Middeleeuwen wordt jaarlijks in de binnenstad van Delft de Ommegang gelopen. Aanleiding hiervoor was een wonder bij het beeld van Maria van Jesse in 1327. Machteld, een jonge moeder uit Den Haag, genas bij het beeld op wonderbaarlijke wijze van haar blindheid. En dat was aanleiding om jaarlijks een processie of ommegang te houden ter ere van Maria. Delft groeide uit tot een belangrijke bedevaartplaats in Holland. Op een gegeven moment werd de Ommegang zó uitbundig gevierd, dat het een evenement werd dat gepaard ging met uitvoerige spektakelspelen en een grootse kermis.

Met de reformatie werd eind zestiende eeuw de jaarlijkse ommegang en Mariaverering verboden. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd deze oude traditie weer opgepakt. In 1939 werd besloten om een 'nieuw' Mariabeeld aan te schaffen. Er werd een beeld gevonden dat uit dezelfde tijd stamt als het middeleeuwse beeld, en er volgens de beschikbare omschrijvingen erg op lijkt. De toenmalige Jozefkerk aan de Burgwal kreeg een centrale functie in de hernieuwde devotie. Er kwam een zijkapel waar het beeld ter verering geplaatst werd. Nog steeds is de Maria van Jessekapel elke dag open en vindt de Ommegang jaarlijks plaats.

Maria verbindt

Maria verbindt in vele opzichten. Als moeder voor iedereen verbindt zij mensen met de kerk, door de kerk een warm thuis te laten zijn. Maria verbindt ons ook met elkaar, door ons te doen samenkomen op allerlei bedevaartplaatsen overal ter wereld.

De Ommegang van Delft is ook zo'n plaats. Allerlei mensen lopen mee, verenigd door Maria. Zoek daarom vanuit je hart verbinding met de ander.


Het Gilde Onze Lieve Vrouw van Jesse


Het Gilde Onze Lieve Vrouw van Jesse, dat in haar huidige vorm bestaat sinds 1929, organiseert jaarlijks de Delftse Ommegang.

Lees meer in de voorjaarsnieuwsbrief van het gilde.