10.06.2022 Varia

Op bedevaart: Naar Kevelaer of Lourdes?

Westlandse bedevaarten

Kevelaer
Samen een bijzondere ervaring opdoen

Op bedevaart gaan is een spirituele plaats bezoeken, een feest van ontmoeting met momenten van bezinning, maar ook gezelligheid. Elk mens met zijn of haar eigen gevoelens, intenties en verwachtingen. Je doet samen een bijzondere ervaring op en komt verrijkt weer thuis en zegt: ‘Het heeft mij goed gedaan.’

De geschiedenis leert dat Westlanders vaak en met velen op bedevaart gingen naar Kevelaer in Duitsland, waar Maria vanaf 1641 vereerd wordt. Ons vertrekpunt is de Sint Jan de Doperkerk in Wateringen, die vele jaren Broederschapskerk (bedevaart organisatie) was. De prachtige gebrandschilderde ramen vertellen het verhaal van Kevelaer:

Hendrik Busman, een vrome handelsreiziger, hoort in 1642 bij een wegkruis tijdens zijn gebed een stem: "Bouw voor mij op deze plaats een kapelletje." In het zelfgebouwde kapelletje plaatst Hendrik een afbeelding van Maria als troosteres van de bedroefden.


Meer informatie en aanmelden

De Westlandsche Processie naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer is op woensdag 27 en donderdag 28 juli. Het is een bedevaart met één overnachting vol pension, vanaf 162,50 Euro. Iedere parochiaan - jong, oud, student en gezin - is uitgenodigd om mee te gaan. Het is mogelijk om een rollator of opvouwbare rolstoel mee te nemen. Pastoor Steenvoorden begeleidt de bedevaart.

Westlandse BedevaartenLourdes
Waar hemel en aarde elkaar raken

De kwetsbare mens

We gaan van 10 tot en met 18 september naar Lourdes. Het is een plaats waar hemel en aarde elkaar raken. Laat je meenemen door enthousiaste bedevaartgangers. Raak onder de indruk van het verhaal van Bernadette Soubirous, die in het voorjaar van 1858 Maria zag en hoorde. Grijp de mogelijkheid aan om in het stadje aan de voet van de Pyreneeën de verschillende kerken te bezoeken, een kaars op te steken en natuurlijk de grot te zien waar Maria verschenen is.

De kwetsbare mens staat in Lourdes centraal en daarmee wordt ons geloof zichtbaar. De ontmoeting met jezelf, de ontmoeting met een ander en de ontmoeting met die Ander zullen indruk op je maken. Ga mee; je bent van harte welkom. Pastor Hans Smulders begeleidt de bedevaart.


Route

  • Na een vroeg vertrek vanuit het Westland reizen we per luxe touringcar via België naar Lisieux.
  • Op de tweede dag vieren we 's ochtends de eucharistie in de crypte van de basiliek, en bezoeken we Theresia van Lisieux in de Carmel. Vanuit Lisieux reizen we richting Niort of Poitiers, waar we overnachten.
  • Op de derde dag komen we rond lunchtijd in Lourdes aan.
  • Op de vierde tot en met de zevende dag volgen we het bedevaartprogramma in Lourdes, inclusief een viering met de Westlandgroep.
  • Op de achtste dag verlaten we Lourdes en reizen we naar Nevers, waar we overnachten.
  • Op de negende dag vieren we in het klooster Saint Gildard de eucharistie in de nabijheid van Bernadette. Vanuit Nevers reizen we daarna terug naar het Westland.


Meer informatie en aanmelden

Westlandse Bedevaarten