13.03.2023 Varia

Bijzonder concert op

31 maart

Franciscus en ClarakerkMensen met dementie en Holland Symfonie Orkest brengen de hoogtepunten uit Matthäus Passion

vrijdag 31 maart 20:00 - 21:30 uur
in de Franciscus en Clarakerk


Op 31 maart vindt in de Franciscus en Clarakerk in Delft het lustrumconcert plaats van het Participatiekoor. Onder leiding van dirigent Ardjoena Soerjadi zingen mensen met dementie en hun mantelzangers samen met het Holland Symfonie Orkest de hoogtepunten uit de Matthäus Passion van J.S. Bach.
Een h
artverwarmend concert voor iedereen die te maken heeft met dementie of liefhebber is van misschien wel de mooiste koormuziek die Bach ooit schreef.

5 jaar Bach door mensen met dementie

Sinds de oprichting in 2018 van het eerste inclusieve oratoriumkoor voor mensen met dementie, brengt het Participatiekoor elk jaar in de Passietijd een speciale uitvoering van Bachs Matthäus Passion.

Het begon vijfjaar geleden als een experiment met zangers met dementie die graag nog klassieke koormuziek wilden blijven zingen, maar daarvoor nergens meer terecht konden. In de inmiddels vier Participatiekoren die Nederland rijk is, hebben de afgelopen jaren al meer dan driehonderd mensen met dementie weer mee kunnen zingen.

Dank zij de mantelzanger heb ik mezelf overwonnen

Ook dit jaar weer zijn zangers met dementie de uitdaging aangegaan om - niet als patiënt, maar als evenwaardige zangers - aan te sluiten in de Matthäus-traditie. Hierbij worden zij ondersteund door mantelzangers. Dat zijn ervaren koorzangers die mensen met dementie in een veilige omgeving helpen bij het verkennen van hun muzikale talenten en het vormgeven aan hun veranderende leven. En dat leidt tot indrukwekkende resultaten.

Of, zoals zanger Franc, die vijf jaar geleden de diagnose alzheimer kreeg, het zegt: “Ik moet steeds vaker dingen loslaten die voorheen heel gewoon waren. Dat is pijnlijk, maar ik wil niet bij de pakken neerzitten.”

Sinds hij zich bij het Participatiekoor aansloot voelt hij zich zowel fysiek als mentaal een stuk sterker. “In Participatiekoor hoef je het niet alleen te doen. Je wordt gedragen door de hele groep en ik heb veel steun aan mijn mantelzanger. Door de Matthäus Passion te zingen heb ik mezelf overwonnen. Dit kán ik nog! Dat schept ruimte voor nieuwe dingen.”

‘Ich will hier bei dir stehen’

Op vrijdagavond 31 maart kunt u in de Franciscus en Clarakerk in Delft zelf ervaren hoe zangers als Franc boven zichzelf uitstijgen, geen willoos slachtoffer van hun aandoening zijn, maar samen met het Holland Symfonie Orkest de hoogtepunten uit de Matthäus Passion uitvoeren. Dankzij de mantelzangers die, zoals het koraal Ich will hier bei dir stehen verwoordt, hun liefde voor muziek delen met mensen met dementie.

Ondersteun de passie!

Voor kaartjes en meer informatie kan men terecht op de website van hetParticipatiekoor.nl

https://www.participatiekoor.nl/event-details/31-mrt-matthaus-passion-delft