U bent hier: Parochie / Kerken / Franciscus en Clarakerk / Achtergrondinformatie / Dakpannen van de apsis
Laatst gewijzigd: 02-01-2021

Dakpannen van de apsis

Er zijn sinds kort antieke dakpannen te koop van onze kerk. Dat zijn de dakpannen, die 110 jaar lang onze kerk beschermd hebben tegen kou, weer en wind.

Veel parochianen vinden het leuk om een stukje van hun kerk in huis te hebben in de vorm van zo'n dakpan. Ze zijn onbeschilderd te koop, maar ook met een beschilderd Tau-kruis (Franciscaans kruis) in verschillende kleuren. U kunt in het bezit van zo'n dakpan komen, door dit te melden bij ons secretariaat en aan te geven, of u een onbeschilderde of beschilderde dakpan (in rood, grijs, donkerblauw of bruin) wil. Als u uw e-mailadres opgeeft, krijgt u bericht wanneer uw dakpan beschikbaar is. Kosten: € 7,50, maar meer geven mag ook. De opbrengst is voor het onderhoud van onze kerk.

De dakpannen zijn afkomstig van de apsis van onze kerk, dat is de ronde koepel aan de achterkant van de kerk. Hier was lekkage en bij onderzoek bleken de dakpannen oud en beschadigd en de panlatten helemaal verrot. Hier moest dus iets aan gebeuren. In september 2020 heeft dit dak een grote restauratie gehad. Alle panlatten en dakpannen zijn vervangen door nieuwe. Het was nog best lastig om de juiste pannen aan te schaffen. Maar nu kan dit dak ons weer jaren bescherming bieden tegen weer en wind.