U bent hier: Parochie / Kerken / Maria van Jessekerk / Welkom
Laatst gewijzigd: 12-12-2018

Een monumentaal kerkgebouw

De Maria van Jessekerk is de binnenstadskerk van de parochie, en ook de oudste. Op de plaats van het koor van de huidige kerk stond al in 1733 een rooms-katholieke kerk. In 1837 verving men deze kerk door een grotere, de St.-Jozefkerk aan de Oude Langendijk. Deze maakte weer plaats voor de huidige kerk die tussen 1875 en 1882 is gebouwd aan de Burgwal.

De kerk is een ontwerp van Everard Margry, leerling van de bekende architect Pierre Cuypers. Margry heeft veel aandacht besteed aan de details. De linker toren, bijvoorbeeld, lijkt op die van de Nieuwe Kerk, terwijl het ontwerp voor de rechter toren is afgeleid van die van de Oude Kerk.

De kerk heeft een rijk interieur. Vooral de wandschilderingen en glas-in-loodramen vallen op. De kerk heeft een zeldzaam en monumentaal orgel van de bouwer Michaël Maarschalkerweerd; ook dit is - net als de kerk - gerestaureerd.

Kerkelijk erfgoed en iconenkapel

In de zijbeuk is een ruimte ingericht met een expositie van kerkelijk erfgoed. De Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft laat hier voorwerpen zien van de verschillende christelijke kerken in de stad.

Naast de expositieruimte is een iconenkapel ingericht. Deze iconen zijn geschilderd door Jantsje Witteveen-van der Zee.

Kleurrijke ramen

De Maria van Jessekerk heeft een rijke verzameling glas-in-loodramen. Met giften van parochianen werden rond 1900 de meeste ramen geplaatst, naar ontwerpen van de Delftse architect J.H. Tonnaer. De glazeniers van atelier Jules Dobbelaere in Brugge maakten de ramen, waarin veel naamheiligen van schenkers zijn uitgebeeld.

In 1962 zijn de ramen in het koor vervangen. De kerk werd toen verrijkt met enkele nieuwe ramen van de Limburgse glazenier Joep Nicolas. In die jaren ontwiep Nicolas ook ramen voor de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk in Delft.

Diavoorstelling glas-in-loodramen

Beschildering met oog voor detail

Het interieur van de kerk was bij de oplevering nog vrij sober. Dat veranderde in 1904 en 1905, toen de wanden werden voorzien van een kleurrijke beschildering. De muurschilderingen zijn met veel aandacht voor detail uitgevoerd door de firma Te Poel en Stoltefus uit Den Haag. Dit atelier had eerder onder meer de altaren en de preekstoel geleverd.

De schilders hebben de gewelven voorzien van engelen, draken en bloemmotieven. De wanden zijn versierd met meer dan 100 profeten, apostelen, ordestichters, martelaren en bisschoppen. In het middenschip vallen de negentien martelaren van Gorcum op, die meer dan levensgroot zijn afgebeeld.

Het resultaat is echt Delfts. Voor een aantal heiligen gebruikten de schilders namelijk de portretten van prominente Delftenaren en priesters.

Diavoorstelling beschilderingen

De kruisweg van Jezus

De kruisweg is een vast onderdeel in elke rooms-katholieke kerk. Hij verbeeldt in veertien staties de lijdensweg die Jezus heeft afgelegd, vanaf de veroordeling door Pontius Pilatus tot het moment waarop Hij in het graf wordt gelegd.

De kruisweg in de Maria van Jessekerk dateert uit 1885, kort na de bouw van de kerk. Het beeldhouwwerk is van eikenhout, geplaatst in hardstenen omlijstingen. De staties zijn ontworpen en uitgevoerd door het Haagse atelier Te Poel en Stoltefus.

Diavoorstelling kruiswegstaties

Een majestueus orgel

Een van de onbetwiste juwelen van de Maria van Jessekerk is het orgel. Het is in 1892 gebouwd door de bekende Utrechtse orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd. Het is een groot instrument met aanvankelijk 2222 pijpen. Na de laatste restauratie is het instrument zelfs uitgebreid tot bijna 2400 pijpen.

Na ruim een eeuw dienst was het orgel toe aan een ingrijpende restauratie. In 2003 werd het instrument gedemonteerd, tijdens de restauratie van het interieur van het kerkgebouw. Het orgel is volledig hersteld door de orgelbouwer Elbertse. Dit was mogelijk met een financiële bijdrage van het rijk. Het overige deel van de kosten is opgebracht door parochianen en sponsoren.

Ervaar het orgel op YouTube.

De kerk in beeld en geluid

Wilt u meer weten over de geschiedenis van de Maria van Jessekerk? Of thuis nagenieten van de vele afbeeldingen of de muziek van het orgel? In het winkeltje achter in de kerk zijn onder meer verkrijgbaar:

  • 400 jaar kerken in 'de Papenhoek': een uitgebreide beschrijving van de Maria van Jessekerk en haar voorgangers, door Ab Warffemius | € 20
  • De verborgen zijden van de Maria van Jessekerk: cd-rom voor de pc met een virtuele rondleiding, vol met exclusief beeldmateriaal, interactieve informatie en een historische tijdlijn | € 5
  • Het Maarschalkerweerd-orgel: een beschrijving van het gerestaureerde orgel van de Maria van Jessekerk, door Ab Warffemius | € 10
  • Heiligen in de Maria van Jessekerk: een beschrijving van meer dan 100 heiligen, door Dries van den Akker sj, met foto's van Stef Breukel (3e druk) | € 12
  • Signature d'excellence 1 en 2: twee cd's met opnamen van het gerestaureerde Maarschalkerweerdorgel, bespeeld door Petra Veenswijk | € 17,50 per cd
  • Engelen en heiligen: een boekje met 32 ansichtkaarten van het schilderwerk in de Maria van Jessekerk | € 5
  • De kruisweg van Jezus: een set met veertien foto's van de kruiswegstaties in de Maria van Jessekerk | € 4

Verder zijn er verschillende ansichtkaarten van de schilderingen, de ramen, het orgel, het interieur en het exterieur van de kerk te koop. Kosten: 50 cent per stuk, of 5 stuks voor € 2. Ook zijn er diverse kerstkaarten verkrijgbaar met afbeeldingen uit de Maria van Jessekerk.

Foto © Gerard Coulter