U bent hier: Parochie / Kerken / Maria van Jessekerk / Welkom
Laatst gewijzigd: 05-04-2020

Agenda

Vieringen afgelast

Bank

IBAN: NL08 INGB 0000 1528 45 t.n.v. R.K. Parochie Maria van Jesse

Contact

Pastorie: Burgwal 20 | 2611 GJ Delft | tel. (015) 2126170

Secretariaat: secr.mariavanjessekerk­(at)rkdelft(dot)nl

Redactie website: webmaster.mariavanjessekerk­(at)rkdelft(dot)nl

Alle vieringen t/m 31 mei afgelast / Until May 31th no public masses on Sunday and weekdays

In verband met het coronavirus worden alle vieringen, zowel in het weekend als door de week, afgelast. Dit geldt voorlopig t/m 31 mei


Elke zondag zijn de kerken tussen 11.00-12.00 uur open voor persoonlijk gebed en het aansteken van een kaarsje. Houd ook dan 1,5 meter afstand van elkaar.


Zie het laatste bericht van de bisschoppen hierover (bericht 24 maart).


Voor onze parochie zijn diverse maatregelen van kracht. Meer informatie hierover in het bericht van pastoor Verbakel (bericht 17 maart).

Volg de eucharistieviering online

Voorlopig zijn er geen vieringen in de Maria van Jessekerk en in de Mariakapel. Wel is er wekelijks online een eucharistieviering te zien zonder kerkgangers, vanuit de Maria van Jessekerk. Kijk op YouTube, en zoek op ‘Maria van Jessekerk'.

Palmtakjes ophalen

U kunt gewijde palmtakjes afhalen in de kerk, op zondag 5 april 11.00 tot 12.30 uur en tussen 18.00 en 19.00 uur. De takjes kunt u ook op werkdagen afhalen bij de pastorie, dagelijks van 9.30 tot circa 15.30 uur. Tijdens de openstelling van de kerk op donderdag, vrijdag, zaterdag (vanaf 12.00 uur tot circa 16.30 uur) en zondag zijn de takjes ook verkrijgbaar.

Palmpasenstokken

Normaal maken kinderen in de kerk tijdens Palmpasen een Palmpasenstok en brengen deze bij ouderen of zieken. Dat is dit jaar niet mogelijk. Wel worden er stokken beschikbaar gesteld. Hiermee kunt u zelf thuis een Palmpasenstok maken. Deze stokken zijn (gratis) verkrijgbaar vanaf zondag 5 april tijdens de openstelling of op weekdagen bij de pastorie. U kunt de versierde stokken uiterlijk op 10 april inleveren bij één van de locaties van Pieter van Foreest. Zij brengen ze dan bij de ouderen.

Kerken open voor stilte en bezinning

Vanaf maandag 6 april kunnen Delftenaren elke middag even de Maria van Jessekerk of de Nieuwe Kerk binnenlopen voor een moment van rust of gebed. Voor deze openstelling gelden natuurlijk de geldende landelijke spelregels over afstand houden, niet als groep komen en afzien van een bezoek als je verkouden of ziek bent.

De beslissing de kerken te openen is zorgvuldig afgewogen en overlegd met de gemeente Delft. In beide kerken is gelegenheid om even te zitten, stil te zijn en een gebed achter te laten. In de Mariakapel van de Maria van Jessekerk (ingang in de Jozefstraat) is elke dag van 9.00 tot 17.00 uur de mogelijkheid een kaarsje te branden. Digitaal kunt u een gebed of een gedachte achterlaten op Dekerkdichtbij. Op deze site kunt u ook lezen waar u met een vraag om hulp of om een gesprek terecht kunt.

De kerkgebouwen hebben bij deze openstelling geen functie als plek van samenkomst of van toeristische bezichtiging, maar enkel als een stiltecentrum. In de Nieuwe Kerk is ook maar een beperkt deel toegankelijk en wordt een beperkt aantal mensen tegelijk binnen gelaten. Bezichtiging van de expositie en het grafmonument van Willem van Oranje is niet mogelijk.

Openingstijden Nieuwe Kerk | Maandag- t/m woensdagmiddag van 12.00 tot 15.00 uur (met uitzondering van Tweede Paasdag).

Openingstijden Maria van Jessekerk | Donderdag- t/m zaterdagmiddag van 12.00 tot uiterlijk 17.00 uur. Ook zondag van 11.00-12.00 uur en van 18.00-19.00 uur. In de kerk is op zondagavond gelegenheid om het Sacrament van Boete en Verzoening (biecht) te ontvangen en het Heilig Sacrament is dan uitgesteld.

Elektronisch betalen bij de collecte

Het bisdom Rotterdam is een (pilot) proef gestart met elektronisch betalen. De Maria van Jessekerk doet daaraan mee.

Steeds meer mensen hebben geen contant geld meer op zak. Wij merken dat bijvoorbeeld bij het collecteren. De proef beperkt zich dan ook tot het collecteren. We gaan het ook gebruiken bij deurcollectes en concerten.

Zo werkt het | We maken gebruik van de techniek van Givt. Om met Givt te kunnen betalen moet u in het bezit zijn van een smartphone én de app van Givt downloaden. Dat kan gratis in de App Store (voor IPhone) of Google Play voor een andere telefoon (zie ook www.givtapp.net).

Voor het gebruik van Givt is geen internetverbinding nodig, het is veilig en de gift is anoniem. Wel moet u zich bij het downloaden van de app eenmalig registreren.

Uw gift is anoniem | In de collecteschalen zijn zenders bevestigd. Als de schaal langskomt, kunt u met uw telefoon contactloos een bedrag overmaken. Het bedrag wordt pas verstuurd op het moment dat u weer internetverbinding hebt en de app opent. De kerk krijgt, na bijvoorbeeld de zondag, één bedrag op haar rekening gestort. Zodoende is geven met Givt net zo anoniem als geven met contant geld. U kunt als gebruiker jaarlijks een overzicht van uw giften downloaden en dat gebruiken als aftrekpost bij de belastingaangifte.

Ook vanuit huis | Op zondag 1 maart is de proef gestart. Echter, nog diezelfde maand stopten door het coronavirus de vieringen met parochianen. Daarvoor in de plaats zijn er nu vieringen die via YouTube worden uitgezonden, waarbij geen parochianen aanwezig zijn en er dus ook niet wordt gecollecteerd.

Echter, met de Givt-app kunt u ook nu vanuit huis geld overmaken. Daarvoor moet u gebruikmaken van de QR-code die het menu van de Givt-app ook biedt. U maakt dan geld over door de QR-code met uw smartphone te scannen. De QR-code is aan dit artikel toegevoegd.

Nu de inkomsten van de collectes wegvallen, maar de vaste lasten gewoon doorlopen, willen wij deze vorm van collecteren warm bij uaanbevelen.

Geloofsgemeenschap Maria van Jesse

Welkom op de pagina's van de geloofsgemeenschap Maria van Jesse: een actieve katholieke gemeenschap in de binnenstad van Delft.

Kapel Maria van Jesse | open dagelijks 9.30 - 17.00 uur.
Vieringen | Alle vieringen zijn voorlopig afgelast.

Welcome | Services and visiting houres
Bienvenue | Horaires et visite
Willkommen | Gottesdienste und Besuch

Nieuws

Bedankt! | Dankwoord van Melchior Kerklaan
Viering zondagavond | Belangstelling groeit
Sfeervolle foto's | Kerk in beeld gebracht
Stadswandeling | Dierenroute door de kerk
Kerk op film | Rondvlucht per drone

Volg ons op Facebook

Uw bezoek

De kerk staat open voor bezichtiging (april t/m oktober): 

  • donderdag | 12.00 - 17.00 uur
  • vrijdag | 12.00 - 17.00 uur
  • zaterdag | 12.00 - 17.00 uur
  • zondag | 12.00 - 17.00 uur

Een bezoek is uiteraard ook mogelijk tijdens de vieringen.   

Rondleidingen | Wilt u een rondleiding op deze of andere dagen? Mail voor een afspraak naar secr.mariavanjessekerk­(at)rkdelft(dot)nl of bel (015) 2126170. Groepen en scholen zijn op afspraak iedere dag van de week welkom voor een rondleiding naar eigen wens.

Speurtocht | Voor kinderen is een leuke speurtocht verkrijgbaar, die leidt langs verschillende afbeeldingen van dieren in de kerk.

Een monumentaal kerkgebouw

De Maria van Jessekerk is de binnenstadskerk van de parochie, en ook de oudste. De kerk is een ontwerp van Everard Margry, leerling van de bekende architect Pierre Cuypers. Het rijke interieur is grondig gerestaureerd.

Bezienswaardig zijn onder meer het Maarschalkerweerdorgel, de wandschilderingen en de ramen. De kerk heeft een fraaie iconenkapel en een ruimte voor wisselende exposities van kerkelijk erfgoed. 

[meer...]

Maria van Jesse

De kerk is sinds 1971 toegewijd aan Maria van Jesse. De kerk kreeg deze naam toen de Sint Jozefparochie werd samengevoegd met de oude Sint Hippolytusparochie, waarvan het kerkgebouw aan de Voorstraat stond.

De naam Maria van Jesse verwijst naar de afstamming van Maria: haar voorvader is Isaï (of Jesse), de vader van koning David. Volgens de profetie zou de Messias voortkomen van de Boom (of stam) van Jesse.

In de kerk is een kapel ingericht voor Maria van Jesse. De kapel staat dagelijks open voor gebed, van circa 9.30 tot 17.00 uur.

De Delftse devotie voor Maria van Jesse ontstond al in de Middeleeuwen. Een wonder bij het Mariabeeld in de Oude Kerk was in 1327 aanleiding om een ommegang te lopen. De Reformatie maakte een eind aan dit gebruik. In 1929 bloeide de devotie weer op, en in 1939 werd het Mariabeeld verworven dat nu een plek heeft in de kapel.

De Ommegang van Maria van Jesse wordt jaarlijks gelopen, op de zondag na de feestdag van St. Odulphus (12 juni). De ommegang start in de Sint Hippolytuskapel en voert via een historische route langs de Oude en Nieuwe Kerk naar de Maria van Jessekerk.