U bent hier: Parochie / Stadsprojecten / Uitvaartbegeleiding
Laatst gewijzigd: 24-04-2020

Uitvaarten tijdens de corona-pandemie

Meer informatie hierover vindt u in de lijst met veelgestelde vragen.

Wat te doen bij een overlijden?

Bij alle verdriet dat het sterven van een dierbare meebrengt komen er vaak onverwachte vragen op u af en moet er heel veel geregeld worden. Daarom is het goed om van te voren al over één en ander na te denken. Mocht u een gesprek over uw uitvaart willen dan kunt u daarvoor met uw pastor of één van de leden van de werkgroep uitvaarten een afspraak maken.

Wanneer u kiest voor een kerkelijke uitvaart, dan zijn er verscheidene mogelijkheden. De uitvaartdienst in de kerk voorafgaande aan de begrafenis of de crematie zal een eucharistieviering, een woord- en communieviering of een gebedsdienst zijn (voor meer informatie, zie het kopje RK-spiritualiteit). Dit is afhankelijk van de voorganger en de wensen van de nabestaanden.

Bij uitvaartvieringen is er altijd een koor om de zang te verzorgen. Voorganger in de uitvaartviering is de pastor of iemand van de werkgroep uitvaarten, die daartoe speciaal is opgeleid.

Het is ook mogelijk om alleen een afscheidsviering in de aula van het kerkhof of het crematorium te houden. Dat zal dan een woord- en gebedsdienst zijn waarin de pastor of iemand van de werkgroep uitvaarten voorgaat.

Bij overlijden neemt u in eerste instantie contact op met één van de begrafenisondernemers. De begrafenisondernemer zal contact opnemen met de desbetreffende kerk. De pastor of iemand anders van de parochie zal dan zo spoedig mogelijk een afspraak maken met de familie of de contactpersoon om de inhoud en vormgeving van de uitvaartdienst te bespreken. Opmerking: Laat nooit kaarten drukken voor u contact heeft gehad met de pastor of een contactpersoon.

Na de uitvaart ontvangt u bericht van de kerk met een formulier waarop u kunt aangeven wanneer u de overledene met een intentie in de liturgische vieringen wilt gedenken. In al onze kerken worden in de viering van Allerzielen al onze overledenen en in het bijzonder de overledenen van het laatste jaar herdacht.

Veelgestelde vragen

Meer informatie over overlijden en uitvaart kunt u vinden op de pagina met veelgestelde vragen en antwoorden. U kunt deze informatie ook downloaden in een handzame folder.