U bent hier: Parochie / Kerken / Maria van Jessekerk / Welkom / Tentoonstelling kerkelijk erfgoed
Laatst gewijzigd: 23-03-2017

Tentoonstelling kerkelijk erfgoed: "Aan het licht gekomen"

Vanaf 25 maart 2017 is in de Maria van Jessekerk de nieuwe wisseltentoonstelling "Aan het licht gekomen" te zien, ingericht door de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft. De expositie blijft een jaar lang staan.

Tien jaar lang zijn in alle kerken en kerkgenootschappen in Delft kerkelijke voorwerpen geĆÆnventariseerd. Op meer dan 40 locaties zijn totaal bijna 4300 voorwerpen gefotografeerd en geregistreerd. De inventariseerders (Rob van Soldt en Frans Coppens) hebben voor deze nieuwe tentoonstelling voorwerpen gekozen omdat ze bijzonder zijn.

Voorwerpen hebben namelijk vaak naast een historische, ook een emotionele waarde. Bijvoorbeeld bij een monstrans waarvoor de kerkgangers in de vorige eeuw letterlijk in natura doneerden: hun gouden ringen, hangertjes, oorbellen enz. werden bij de kerk ingeleverd, omdat men een prachtige monstrans wilde laten maken maar de financiƫn er niet voor waren. Een ander voorbeeld is een minireiskoffer met zilveren avondmaalbekers, wijnkan enz. waarmee de predikant naar zieken ging om daar een kerkdienst te houden.

Na de reformatie was orgelbegeleiding in de kerk van de "Nieuwe religie" niet aan de orde omdat het teveel aan het Roomse geloof deed denken. Later, in de zeventiende eeuw begon men toch langzaam met muzikale begeleiding. Een harmonica, hoe klein ook, was het begin van ondersteuning. In de tentoonstelling is een 18de eeuwse harmonica te zien. De stichting wil voor deze tentoonstelling juist ook de verhalen achter de voorwerpen aangeven, omdat deze een extra dimensie geven.

De kerk is open voor bezichtiging op donderdagmiddag van 13.30 tot ca. 16.15 uur en zaterdagmiddag van 12.15 tot 16.15 uur. In de zomermaanden is de kerk ook op zondag te bezichtigen van 12.15 tot 15.00 uur. Het is dan mogelijk de tentoonstelling van de Stichting Kerkelijke Erfgoed Delft en een tentoonstelling met iconen van Mw. Witteveen te bezoeken.

De kerk en de tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken, een kleine gift wordt wel op prijs gesteld. De Mariakapel is overigens dagelijks te bezoeken van 9.30 tot ca. 17.00 uur.

Zie ook: www.sked.nl.

Wim van Leeuwen, voorzitter SKED