U bent hier: Parochie / Kerken / Franciscus en Clarakerk / Achtergrondinformatie / Heiligen / Pastoor van Ars
Laatst gewijzigd: 09-10-2010

Pastoor van Ars

Jean Marie Vianney (de H. Pastoor van Ars) was de patroonheilige van het kerkgebouw aan de Kappeyne van de Coppellostraat, de H. Pastoor van Arskerk. 

Jeugd
Jean-Baptiste-Marie Vianney groeit op als vierde kind in een streng gelovige boerenfamilie. Zijn jeugd speelt zich af in het antiklerikale klimaat van de Franse Revolutie. Jean-Marie's weg naar het priesterschap gaat niet over rozen. Vanwege zijn geringe studieresultaten op het seminarie twijfelt bisschop Simon van Grenoble eraan of hij Vianney wel tot priester moet wijden. Omdat hij echter uitblinkt in vroomheid en evangelische eenvoud, ontvangt Jean-Marie in 1815 toch de priesterwijding.

Beproeving
Jean-Marie is drie jaar kapelaan in Écully en wordt in 1818 benoemd tot pastoor van Ars-sur-Formans, een piepklein dorpje in de buurt van Lyon. Zijn parochianen zijn vervallen in ethische en godsdienstige onverschilligheid. Ze drijven de spot met hun nieuwe pastoor en proberen hem zwart te maken. Ook de duivel heeft de aanval op hem geopend en er ontstaat een grimmige strijd om de zielen. Door strenge ascese weerstaat de pastoor de duivelse bezoekingen. Zelfkastijding, vasten en langdurig gebed helpen hem in zijn toewijding aan het Evangelie. De fysieke gezondheid van de pastoor lijdt onder zijn radicale zelfverloochening, maar zijn zielskracht wint steeds meer terrein.

Nationale bekendheid
De preken van de Pastoor van Ars zijn direct, eenvoudig te begrijpen en aanstekelijk. Zo aanstekelijk dat steeds meer mensen zich tot Christus bekeren. Door de talrijke verhalen over zijn helderziendheid en wonderbaarlijke gebedsverhoringen wordt pastoor Vianney de populairste biechtvader die Frankrijk ooit gekend heeft. Uit het hele land komen de gelovigen naar Ars, dat zichtbaar profiteert van de nationale bekendheid die het dorp inmiddels gekregen heeft. Allen proberen ze een glimp van de vergeestelijkte priester op te vangen.

Patroon van de Priesters
Bij leven wordt de Pastoor van Ars als een heilige vereerd. Na zijn dood in 1859 groeit Ars uit tot een belangrijk pelgrimsoord. In 1925 wordt de Pastoor van Ars door paus Pius XI heilig verklaard. In 2009 roept paus Benedictus XVI hem bij aanvang van het Jaar van de Priester uit tot Patroon van Alle Priesters. Een grote groep parochianen uit Delft gaan in datzelfde jaar, waarin de 150e sterfdag herdacht wordt van deze bijzondere heilige, op bedevaart naar Ars.

(Bron: www.katholieknederland.nl)