U bent hier: Parochie / Kerken / Franciscus en Clarakerk / Terugblik 100 jaar Raamstraatkerk 2010 / Terugblik / Bedevaart Den Briel
Laatst gewijzigd: 07-05-2010

Bedevaart Den Briel

Door: Anna en Kees van der Wee

Nog met de liederen uit Taizé in hun hoofd van de vorige avond verzamelden de pelgrims zich op deze zonnige ochtend in de kerk. Alwaar een boekje voor de bedevaart werd uitgereikt.

Na een inleiding van pastor Bolmer die voor ons van de Paaskaars de Jubileumkaars ontstak werd er een reisboodschap uitgesproken. Na de uitnodiging om rondom het liturgisch centrum te komen staan, zongen we een Pelgrimstochtlied. Pastor Ben gaf ons de pelgrimszegen en verlicht begaven de pelgrims zich naar hun fiets, uitgeluid door de klokken van de kerk en uitgezwaaid door hen die de reis met de bus zouden maken. Allen herkenbaar aan een zonnebloem van stof op hun kleding gespeld.

Na een klein half uur vertrok ook de bus met aan boord ongeveer 35 pelgrims.

Via Den Hoorn begaf de bus zich in rustig tempo, vaardig bestuurd door René de Caluwé, in de richting Schipluiden en Maasland naar Maassluis. De natuur toonde zich op z’n mooist  en de passagiers genoten van zoveel weelde en schoonheid van de lente. Evenals de fietsers, de jonge gezinnetjes en ouderen trapten zij zich met matige wind in zuidelijke richting, onderweg pratend over de dingen van het leven en genietend van al het moois wat het landschap van Delflanden hen bood.

Terwijl de bus in Maassluis wachtte op de pont voegde zich daarbij ook de eerste groep fietsende pelgrims. Samen maakten ze de overtocht naar het eiland Rozenburg

Eerder dan de fietsers arriveerde de bus bij de kerk in Rozenburg. Waar we hartelijk welkom werden geheten door leden van de Jozefparochie. Daar dronken we koffie en thee terwijl de fietsers, na hun tocht, hier ook even op verhaal kwamen.

In het ons aangereikte Bedevaartsboekje zat een symbool. Er waren zes symbolen in verschillende boekjes en zo moest een ieder de gelijke symbolen zoeken en daardoor ontstonden weer nieuwe groepjes die met elkaar in gesprek gingen met de vraag welke betekenis dit symbool voor hen had. Uit elk groepje zou er één namens hen het woord doen om een toelichting te geven tijdens de overweging in de bedevaartsviering in Den Briel.

Allen vertrokken voor de laatste kilometers naar Den Briel. Daar aangekomen werden de pelgrimgangers een heerlijke lunch en soep aangeboden door ‘n vooruit gereisde groep parochianen samen met vrijwilligers ter plaatse. Nadat een ieder een korte rondgang door het heiligdom had gemaakt waar hard wordt gewerkt aan de restauratie van de gebouwen, kwamen we bij elkaar in het kerkgebouw.

De gebedsdienst was inspirerend ook doordat er tijdens de overweging zes mensen een eigen uitleg - namens hun groepje - gaven van de symbolen. De jubileumkaars was tijdens deze dienst aangestoken, evenals de negentien kaarsen die symbool staan voor de martelaren van Gorkum. De viering werd besloten met het zingen van het Zonnelied.

Na afloop van de gebedsdienst werd er nog een groepsfoto voor de kerk gemaakt. Dat ging natuurlijk niet zo maar, er werd veel gelachen en het duurde even voordat echt iedereen in de lens zichtbaar was. Het resultaat zullen we nog wel zien.

De fietsers stapten weer op hun fietsen, bijna allemaal hadden ze besloten de terugweg weer op dezelfde wijze af te leggen. De bus werd weer gevuld met passagiers. Het zonnetje vertrok maar de temperatuur was goed én het was droog. Om ongeveer 16.30 uur kwamen we aan in de Raamstraat. De bus was na ‘n tochtje via dezelfde weg reeds eerder gearriveerd.

Tijdens een kopje koffie sprak Pastor Ben nog enkele dankwoorden uit aan allen die hadden meegewerkt de Taize-viering van zaterdag en deze heerlijke dag te organiseren. Naar mijn idee vonden alle deelnemers het een zeer geslaagde zondagse pelgrimstocht.