U bent hier: Parochie / Kerken / Sacramentskerk / Nieuws / Sacramentsdag
Laatst gewijzigd: 11-04-2021
Verloting Paaskaars 2018: Kees had het winnende lot

SACRAMENTSDAG

 

Sacramentsdag

Al bijna 100 jaar vieren wij met elkaar Sacramentsdag, het patroonsfeest van de Sacramentskerk. Een feest, niet van een gebouw, maar van mensen, die samen vieren, elkaar steunen in vreugde en verdriet. Maar ook van al die vrijwilligers die soms zichtbaar, soms onzichtbaar zorgen voor een hechte gemeenschap.

Onderstaande lezing komt uit een jongerenviering van 1993 en is nog steeds actueel:

‘Samen het dak op!

Soms lekt het dak van onze kerk. We vinden dat maar naar. We gaan dan al gauw denken dat het dak niet deugt. Maar in feite liggen er duizenden pannen op het dak die goed zijn. Ze liggen schouder aan schouder. De een steunt de ander. Ieder zorgt dat op zijn plekje het hemelwater opgevangen wordt en doorgeschoven naar beneden. En die duizenden pannen samen houden het dak dicht. Maar als er één pan is ‘die scheef ligt’ dan is het al mis. Dan zeggen we niet: ‘die pan lekt’, maar we zeggen: ‘het dak lekt’. Dan krijgen die duizenden pannen de schuld, omdat er één pan niet deugt.

Zo gaat het ook vaak in ons leven. Als onze voetbalclub verloren heeft, dan deugen de scheidsrechters niet. Als we een bekeuring krijgen, dan deugt de politie niet. Als we het niet eens zijn met een priester, dan deugt de kerk niet. Zo gauw staan we met een oordeel klaar. Zozeer zijn we geneigd de fouten van anderen breed uit te smeren. Het is een nare gewoonte. Op die manier zijn wijzelf de ‘pan die scheef ligt’. In plaats van dit te erkennen, zeggen we liever: ‘het dak lekt’.

Zijn we niet samen de samen-leving en zijn we niet Samen de Kerk?

Pan naast pan, steunend op elkaar. Daarom: ‘Samen het dak op: ja gezellig!’

Zo kunnen wij samen op weg naar 100 jaar Sacramentskerk volgend jaar.

Liturgische werkgroep