U bent hier: Parochie / Kerken / Franciscus en Clarakerk / Terugblik 100 jaar Raamstraatkerk 2010 / Terugblik / Lezing Martelaren
Laatst gewijzigd: 23-10-2010

Lezing Martelaren van Gorcum

Door: Betty Koene

 

Ter voorbereiding op de Bedevaart naar Den Briel gaf Pater Dries van den Akker s.j. op woensdag 7 April een boeiende uitleg over de Martelaren van Gorkum,de oorspronkelijke patroonheiligen van onze kerk. Deze goed bezochte avond was niet alleen voor diegene die mee zouden gaan naar Den Briel, maar voor allen die nog eens wilde weten wat er in die vroege morgen op 9 juli 1572 in het voormalig Augustijnerklooster te Rugge even buiten Den Briel heeft plaats gevonden. Daar werden 19 geestelijke opgehangen, ze werden bekend als de negentien Martelaren van Gorkum,omdat de meeste van hen enige dagen tevoren van daaruit waren aangevoerd. Onder deze geestelijke bevonden zich 11 Franciscanen.

 

De vaandels met de portretten van de Martelaren van Gorkum waren opgehangen in de kerk,we zijn daar langs gelopen en bij sommige werd wat langer stil gestaan. Pater Dries van de Akker vertelde dat het van het begin af aan al vast stond dat zij naar het hoofdkwartier in Den Briel zouden worden overgebracht om daar te worden opgehangen. Maar voor het zover was hadden zij nog een ware lijdensweg te gaan die in heel veel opzichten leek op de lijdensweg van Jezus.

 

Wij hebben die avond ervaren wat het met je doet als iemand aan je wortels zit, je geloofswortels. We waren allen onder de indruk van het geen deze mensen doorgemaakt moeten hebben omdat zij standvastig waren in hun geloof.

 

Voor allen was de informatie op papier gezet om thuis nog eens te lezen, dit werd door ieder graag meegenomen. Met dank en een klein presentje voor Pater van den Akker s.j. werd de avond afgesloten.