U bent hier: Parochie / Kerken / Sacramentskerk / Nieuws / MEMISA/MIVA
Laatst gewijzigd: 29-09-2019

MEMISA/MIVA

MEMISA: Veilig bevallen in Ethiopië

Wilt u Memisa helpen?

U kunt gireren: NL91 INGB 0000 0056 57 t.n.v. Memisa Den Haag.

Voor meer informatie zie www.memisa.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Veilig bevallen in Ethiopië

Zwangerschap, geboorte, de eerste levensjaren, het zijn in Nederland doorgaans vreugdevolle gebeurtenissen. Maar in Ethiopië is veilig bevallen veel minder vanzelfsprekend. Door een gebrek aan goede gezondheidszorg overlijden schrikbarend veel moeders en jonge kinderen aan complicaties die verholpen hadden kunnen worden.

Daarom is Cordaid/Memisa in het afgelegen zuiden van Ethiopië een groot project gestart om klinieken te ondersteunen en betere zorg te leveren aan moeder en kind.

In Ethiopië ondersteunt Cordaid klinieken en ziekenhuizen door middel van een unieke financieringsmethode. Via Performance Based Financing (PBF) krijgen medische instellingen pas uitbetaald als ze bepaalde resultaten behalen, zoals meer zwangerschapscontroles en meer veilige bevallingen. Dit systeem motiveert het personeel van de klinieken om resultaten snel te verbeteren. Hierdoor is de kwaliteit van de gezondheidszorg in de gebieden waar Memisa werkt met enorme sprongen vooruit gegaan.

In de zuidelijke provincie Borana financiert Memisa acht lokale klinieken en een groot ziekenhuis in de stad Yabello. De klinieken werken samen met lokale gezondheidsmedewerkers van de overheid. Die gaan van dorp tot dorp om ziektegevallen op te sporen en voorlichting te geven. Door de PBF-methode en de goede samenwerking met de lokale bevolking heeft Memisa kunnen bijdragen aan het terugdringen van cijfers van moeder- en kindersterfte in Ethiopië.

Memisa werkt hard aan scholing, opleiding van artsen en verpleegkundigen en aan plaatsing van kleine gezondheidscentra in afgelegen gebieden. Maar dat kan alleen met onze hulp. Daarom houden wij op zondag 10 februari een deurcollecte. U hebt misschien al het e.e.a. op t.v. gezien. Ik heb op mijn reizen naar Kameroen en Tanzania gezien dat Memisa echt helpt!

Helpt u de Memisa?

U kunt ook gireren : NL91 INGB 00 00005657 t.n.v. Memisa Den Haag.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.memisa.nl

MOV, Marija Ruigrok-Kerklaan

 

MIVA collecte 25 augustus 2019

In het parochieblad van juli/augustus kunt u meer lezen over de MIVA collecte.

Alle keren dat we in Kameroen zijn geweest, maar ook in Tanzania, hebben we ervaren hoe belangrijk goed vervoer is. De wegen zijn niet al te best, maar zeker in de regentijd zijn de meeste wegen vrijwel onbegaanbaar. We hebben dat weer ervaren toen we in april 2018 in Douala waren. De regentijd was nog niet aangebroken, maar zonder een 4-wheel drive auto konden we het centrum Soleil Levant niet bereiken.

Vrijdag14 juni was er een bijeenkomst in Den Bosch, waar MIVA medewerkers Milou en Daphne vertelden over hun reis naar Zr. Clementine in Bangang in Kameroen. Zij mochten een dag met haar mee naar een gezin, waarvan de 4-jarig Marvelous samen woonde met haar moeder en oma. Marvelous is geboren met een beenafwijking. De zuster heeft gezorgd dat ze geopereerd kon worden, maar het moet nog een tweede keer gebeuren zodat ze echt kan gaan lopen. “De weg ernaar toe was eigenlijk onbegaanbaar en wij hebben ons maar volledig toevertrouwd aan de rijkunst van de zuster!”

In de folders die u achter in de kerk kunt vinden, ziet u nog meer foto’s. De filmpjes op de site van www.miva.nl zijn de moeite van het bekijken waard!

Wij hopen, dat wij met zijn allen weer een mooi bedrag bijeen kunnen brengen voor de MIVA, want we weten dat goed en veilig vervoer echt noodzakelijk is om mensen te kunnen helpen.

MOV. Marija Ruigrok-Kerklaan

Wij willen iedereen bedanken die heeft meegedaan aan de collecte voor de MIVA. Met elkaar hebben wij € 224,85 bijeen gebracht. Hierdoor dragen we er aan bij dat een aantal missiewerkers aan een transportmiddel kan worden geholpen.

MOV, Marija Ruigrok-Kerklaan

Memisa
Miva