U bent hier: Parochie / Kerken / Sacramentskerk / Nieuws / MEMISA/MIVA
Laatst gewijzigd: 27-09-2021

MEMISA/MIVA

MEMISA:

MEMISA: 6 of 13 februari

Op 11 februari viert de Kerk dat het Wereldziekendag is, daarom denken we juist in deze coronatijd op deze dag niet alleen aan onze zieken en hun mantelzorgers, maar willen we speciale aandacht schenken aan ‘MEMISA’.

Ook in de Adventstijd hebben we met de projecten aandacht besteed aan moeder en kind. Want zoals in Nederland en veel landen in Europa is de zorg in Derde Wereld landen helemaal niet.

Afghanistan kent een turbulente geschiedenis en in de zomer van 2021 kwam het getergde land opnieuw voor ongekende uitdagingen te staan. Na twee decennia van buitenlandse aanwezigheid en invloed, nam de gevreesde Talibanbeweging de macht over in de hoofdstad Kaboel. Een periode van grote onzekerheid volgde. Voor het Afghaanse volk, maar ook voor hulporganisaties.

Gelukkig heeft Cordaid/Memisa inmiddels de noodhulp in Afghanistan kunnen hervatten. In de provincie Ghor, waar door noodweer en conflicten veel mensen dakloos zijn geraakt, krijgen bijvoorbeeld honderd families financiële steun om hun huizen te herstellen. Zo kunnen zij zichzelf beschermen tegen barre weersomstandigheden nu het winter is. Binnenkort valt er sneeuw en dalen de temperaturen snel.

“De provincie Ghor staat bekend om het onstuimige klimaat”, zegt Abdur Rauf Safi, noodhulpcoördinator van Memisa in Afghanistan. “Ondanks de moeilijke situatie in het land zijn we er toch in geslaagd om deze families op tijd te helpen.”

 

Noodhulp Afghanistan: terug op het goede spoor

Na de machtsovername door de Taliban moest Memisa de hulp tijdelijk stopzetten vanwege financiële en logistieke uitdagingen en veiligheidsproblemen. Nu het stof wat is gaan liggen en de verschillende opties zijn verkend, kunnen wij ons weer gaan inzetten voor de Afghanen.

Memisa werkt ook hard aan scholing, opleiding van artsen en verpleegkundigen en aan plaatsing van kleine gezondheidscentra in afgelegen gebieden. Maar dat kan alleen met onze hulp. Daarom zal er op zondag 13 februari achter in de kerk weer de vertrouwde melkbus staan! Helpt u Memisa?

U kunt ook uw gave overmaken op gironummer: NL91 INGB 0000 0056 57 t.n.v. Memisa Den Haag.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.cordaidmemisa.nl, waar u uitgebreide informatie kunt vinden over dit project in Afghanistan.

MOV. Marija Ruigrok-Kerklaan

Veilig bevallen in Ethiopië

Zwangerschap, geboorte, de eerste levensjaren, het zijn in Nederland doorgaans vreugdevolle gebeurtenissen. Maar in Ethiopië is veilig bevallen veel minder vanzelfsprekend. Door een gebrek aan goede gezondheidszorg overlijden schrikbarend veel moeders en jonge kinderen aan complicaties die verholpen hadden kunnen worden.

Daarom is Cordaid/Memisa in het afgelegen zuiden van Ethiopië een groot project gestart om klinieken te ondersteunen en betere zorg te leveren aan moeder en kind.

 Gezondheidszorg Ethiopië

Betere zorg voor moeder en kind

In Ethiopië ondersteunt Cordaid klinieken en ziekenhuizen door middel van een unieke financieringsmethode. Via Performance Based Financing (PBF) krijgen medische instellingen pas uitbetaald als ze bepaalde resultaten behalen, zoals meer zwangerschapscontroles en meer veilige bevallingen. Dit systeem motiveert het personeel van de klinieken om resultaten snel te verbeteren. Hierdoor is de kwaliteit van de gezondheidszorg in de gebieden waar Memisa werkt met enorme sprongen vooruit gegaan.

In Yirgalem zet een groep jonge Ethiopiërs zich met ziel en zaligheid in voor vrouwen in de gemeenschap met steun van Cordaid. En met succes! Maar er is nog veel te doen!

Er zijn namelijk veel problemen in deze stad in het midden van Ethiopië: er heerst grote armoede, er is weinig werk en door de afstand tot goede gezondheidszorg overlijden veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of bij de bevalling. Of aan ziektes waarvoor ze behandeld hadden kunnen worden.

Memisa werkt hard aan scholing, opleiding van artsen en verpleegkundigen en aan plaatsing van kleine gezondheidscentra in afgelegen gebieden. Maar dat kan alleen met onze hulp. Daarom zal er op zondag 14 februari achter in de kerk weer de vertrouwde melkbus staan!

U hebt misschien al het e.e.a. op TV gezien. Ik heb op mijn reizen naar Kameroen en Tanzania gezien dat Memisa echt helpt! Helpt u de Memisa?

U kunt ook gireren: NL91 INGB 0000 0056 57 t.n.v. Memisa Den Haag.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.cordaidmemisa.nl

 

Wilt u Memisa blijven steunen?

Gironummer NL91 INGB 0000 0056 57 t.n.v. Memisa Den Haag.

Voor meer informatie zie www.memisa.nl

MIVA:

Wilt u MIVA blijven ondersteunen? Dit kan op het banknummer van MIVA, NL42 INGB 0000 0029 50.

MOV. Marija Ruigrok-Kerklaan