U bent hier: Parochie / Kerken / Maria van Jessekerk
Laatst gewijzigd: 05-11-2019

Orgelconcerten in de Maria van Jessekerk

Het Maarschalkerweerd-orgel in de Maria van Jessekerk.

De Maria van Jessekerk bezit een prachtig orgel, gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd. Het is het grootste kerkorgel van deze vooraanstaande orgelbouwer. Dit prachtige instrument werd tussen 2006 en 2009 op zeer kundige wijze gerestaureerd door de firma Elbertse uit Soest. Het behoort tot de mooiste romantische orgels van Nederland. Ook lijkt het ieder jaar nog mooier te gaan klinken. Het geeft veel luisterplezier bij de bezoekers en speelplezier bij onze gastorganisten. De groep fans van het orgel neemt nog steeds toe.

Ook in 2019 staat een serie orgelconcerten gepland, verzorgd door een aantal toporganisten uit binnen- en buitenland. Er zijn weer themaconcerten, zoals een Requiemconcert en het Advent & Kerstconcert. Dit jaar is er tevens een concert met een buitenlandse topzanger, de bariton Joseph Lia.

Bijzonder verheugd zijn wij over het feit dat we de beroemde organist van de Parijse St. Sulpicekerk, Daniel Roth, hebben kunnen vastleggen. Hij zal een concert verzorgen op zondag 10 november. Voor dit concert wordt een toegangsprijs van 10 euro gevraagd. Voor de overige concerten geldt: toegang vrij, wel een collecte na afloop.

Alle orgelconcerten zijn op zondagmiddag en beginnen zoals gebruikelijk om 15.00 uur. Ook wordt er weer koffie en thee geschonken na afloop van de concerten.

Meer informatie over orgel en concerten op www.veenswijkorgel.nl.

10 november: Orgelconcert Daniel Roth

Op zondagmiddag 10 november om 15.00 uur komt een orgelgrootheid naar de Maria van Jessekerk voor een concert. Het is de organist van de Parijse St. Sulpicekerk, Daniel Roth. Hij wordt door orgelliefhebbers gezien als een levende legende, een organist met wereldfaam.

Op het programma staan grootse Franse werken en hij sluit het concert af met een improvisatie. Het is uniek dat deze beroemde gastorganist een concert komt verzorgen in Delft en wij verheugen ons daarom zeer op zijn komst.

Daniel Roth studeerde orgel aan het conservatorium van zijn geboorteplaats Mulhouse (Elzas) en daarna aan het conservatorium van Parijs bij Rolande Falcinelli, Marie-Claire Alain en Maurice Duruflé. Hij won vele prijzen bij meerdere concoursen voor zowel interpretatie als voor improvisatie.

Hij begon als assistent in de Sacré-Coeur van Parijs waar hij in 1973 werd benoemd organist-titularis. In 1985 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Saint Sulpice als opvolger van grootheden als Charles-M. Widor, Marcel Dupré en Jean-Jacques Grunenwald.

De St. Sulpice heeft een monumentaal orgel van de geniale orgelbouwer Cavaillé-Coll met 100 registers. Na de brand van de Notre Dame fungeert deze kerk als hoofdkerk in Parijs. Recentelijk speelde Daniel Roth bij de uitvaart van de voormalige Franse president Jacques Chirac.

Roth doceerde aan de conservatoria van Marseille, Straatsburg, Saarbrücken, de Universiteit van Washington DC en aan de Musikhochschule in Frankfurt. Hij geeft masterclasses over heel wereld. Daniel Roth is meermalen onderscheiden voor zijn composities en interpretaties van de orgelliteratuur. Hij is onderscheiden als onder meer Chevalier de la Légion d’Honneur, officier des Arts et Lettres, Honorary Fellow of the Royal College of Organists en International Performer of the year 2015 van New York.

Op zondag 10 november verzorgt Daniel Roth een concert in de Maria van Jessekerk. Hij bespeelt het monumentale Maarschalkerweerdorgel (1893) van de kerk. Roth zal louter Frans romantische werken ten gehore brengen, met werken van onder meer van de componisten Alexandre Boëly, Hector Berlioz, de 2de Choral van César Franck en de “Fantaisie en mi bémol” van Camille Saint Saëns. Hij is tevens internationaal vermaard om zijn geweldige improvisatiekunst en zal daarom zijn concert afsluiten met een improvisatie.

Het spel van Daniel Roth zal te zien op groot beeldscherm. De toegangsprijs voor dit concert is 10 euro. Na afloop van het concert is het mogelijk de organist te ontmoeten onder het genot van het drinken van een kopje koffie of thee in de Jozefzaal van de kerk.

Het volledige concertprogramma is te lezen op www.veenswijkorgel.nl

Daniel Roth
Daniel Roth

8 december: Advent & Kerstconcert

Tijdens het orgelconcert Advent & Kerst worden bekende gregoriaanse gezangen - gezongen door een Schola - afgewisseld met orgelmuziek. Net als vorig jaar bestaat de Schola Cantorum uit circa 25 mannen onder leiding van dirigent/organist Theo Goedhart. De leden van dit projectkoor komen uit de Schola van Leiden (Hartebrugkerk) en Delft (Maria van Jessekerk). De orgelwerken worden gespeeld door Petra Veenswijk.

Het is mooie en sfeervolle advent- en kerstmuziek die ten gehore wordt gebracht. De geweldige akoestiek en de sfeervol verlichte kerk maken de start naar een mooie kerstperiode compleet. Ook de kerststal staat dan opgesteld.

Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is vrij, wel is er een collecte.