U bent hier: Parochie / Kerken / Maria van Jessekerk
Laatst gewijzigd: 20-06-2019

Orgelconcerten in de Maria van Jessekerk

Het Maarschalkerweerd-orgel in de Maria van Jessekerk.

De Maria van Jessekerk bezit een prachtig orgel, gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd. Het is het grootste kerkorgel van deze vooraanstaande orgelbouwer. Dit prachtige instrument werd tussen 2006 en 2009 op zeer kundige wijze gerestaureerd door de firma Elbertse uit Soest. Het behoort tot de mooiste romantische orgels van Nederland. Ook lijkt het ieder jaar nog mooier te gaan klinken. Het geeft veel luisterplezier bij de bezoekers en speelplezier bij onze gastorganisten. De groep fans van het orgel neemt nog steeds toe.

Ook in 2019 staat een serie orgelconcerten gepland, verzorgd door een aantal toporganisten uit binnen- en buitenland. Er zijn weer themaconcerten, zoals een Requiemconcert en het Advent & Kerstconcert. Dit jaar is er tevens een concert met een buitenlandse topzanger, de bariton Joseph Lia.

Bijzonder verheugd zijn wij over het feit dat we de beroemde organist van de Parijse St. Sulpicekerk, Daniel Roth, hebben kunnen vastleggen. Hij zal een concert verzorgen op zondag 10 november. Voor dit concert wordt een toegangsprijs van 10 euro gevraagd. Voor de overige concerten geldt: toegang vrij, wel een collecte na afloop.

Alle orgelconcerten zijn op zondagmiddag en beginnen zoals gebruikelijk om 15.00 uur. Ook wordt er weer koffie en thee geschonken na afloop van de concerten.

Meer informatie over orgel en concerten op www.veenswijkorgel.nl.

30 juni: orgelconcert Pascale Van Coppenolle

Op zondag 30 juni verzorgt de Zwitserse gastorganist Pascale van Coppenolle een concert op het grote Maarschalkerweerdorgel in onze kerk.

Pascale is Stadsorganist van Biel en docent orgel- en kerkmuziek aan de Hogeschool voor Kunsten in Bern. Pascale komt uit een zeer muzikale familie, haar vader speelde piano en orgel. Zij is van Belgische origine, maar is geboren in Japan. Haar eerste muzieklessen ontving zij in Engeland. Echter, zij is orgel gaan studeren aan het conservatorium van Luik waar zij cum laude afstudeerde. Daarna volgde zij masterclasses bij zeer vooraanstaande orgeldocenten zoals o.a. André Isoir, Luigi Ferdinand Tagliavini, en Harald Vogel.

Zij behaalde vele prijzen met haar spel. Daarnaast had zij 20 jaar een uitgebreide lespraktijk in België en Luxemburg. Als concertorganist speelde zij overal in Europa, Amerika, Brazilië en Japan.

Pascale Van Coppenolle heeft een zeer gevarieerd programma voorbereid. Zij begint met Bach, gevolgd door Widor, het Moderato uit de Symphonie Gothique. Vervolgens laat zij werken horen van minder bekende componisten zoals de Amerikaan/Zwitser Ernest Bloch en de Luxemburgse Jazzcomponist Marc Mangen. Zij sluit haar concert af met een compositie van de Belg Joseph Jongen “Chant de May” en de 8ste Sonate van de Duitse (in Liechtenstein geboren) componist Josef Rheinberger.

Het concert begint om 15.00 uur. Beelden van het spel van de organist zijn te zien op groot beeldscherm. De toegang is vrij, wel is er een collecte na afloop. Ook is er de mogelijkheid om na het concert de organist te ontmoeten onder het genot van het drinken van een kopje koffie of thee in de Jozefzaal van de kerk.

Informatie over het volledige programma van dit concert en de overige concerten is te vinden op www.veenswijkorgel.nl

Pascale Van Coppenolle