U bent hier: Parochie / Kerken / Maria van Jessekerk
Laatst gewijzigd: 28-11-2019

Orgelconcerten in de Maria van Jessekerk

Het Maarschalkerweerd-orgel in de Maria van Jessekerk.

De Maria van Jessekerk bezit een prachtig orgel, gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd. Het is het grootste kerkorgel van deze vooraanstaande orgelbouwer. Dit prachtige instrument werd tussen 2006 en 2009 op zeer kundige wijze gerestaureerd door de firma Elbertse uit Soest. Het behoort tot de mooiste romantische orgels van Nederland. Ook lijkt het ieder jaar nog mooier te gaan klinken. Het geeft veel luisterplezier bij de bezoekers en speelplezier bij onze gastorganisten. De groep fans van het orgel neemt nog steeds toe.

Ook in 2019 staat een serie orgelconcerten gepland, verzorgd door een aantal toporganisten uit binnen- en buitenland. Er zijn weer themaconcerten, zoals een Requiemconcert en het Advent & Kerstconcert. Dit jaar is er tevens een concert met een buitenlandse topzanger, de bariton Joseph Lia.

Bijzonder verheugd zijn wij over het feit dat we de beroemde organist van de Parijse St. Sulpicekerk, Daniel Roth, hebben kunnen vastleggen. Hij zal een concert verzorgen op zondag 10 november. Voor dit concert wordt een toegangsprijs van 10 euro gevraagd. Voor de overige concerten geldt: toegang vrij, wel een collecte na afloop.

Alle orgelconcerten zijn op zondagmiddag en beginnen zoals gebruikelijk om 15.00 uur. Ook wordt er weer koffie en thee geschonken na afloop van de concerten.

Meer informatie over orgel en concerten op www.veenswijkorgel.nl.

8 december: Advent & Kerstconcert

Begin december organiseren wij traditiegetrouw in de Maria van Jessekerk een Advent & Kerstconcert. Dit jaar op 8 december om 15.00 uur.

De Adventstijd is ingetogen, het is de periode van voorbereiding naar het Kerstfeest. Voor deze tijd is door de eeuwen heen veel mooie muziek geschreven. Bij dit Advent & Kerstconcert zijn, naar oud middeleeuwse praktijk, afwisselend gregoriaanse gezangen van een mannenkoor (Schola Cantorum) en orgelmuziek van organist Petra Veenswijk te horen.

De orgelwerken zijn geïnspireerd op de gregoriaanse gezangen en gecomponeerd in de 19de en 20ste eeuw. Het is daardoor een zeer afwisselt programma. Deze Schola bestaat uit circa 25 mannen en is een gelegenheidskoor dat bestaat uit zangers van de Schola uit Leiden en Delft. Bijzonder aan het concert is dat de Schola gekleed gaat in toog en superplie. Het creëert een heel bijzondere sfeer. De Schola staat o.l.v. dirigent Theo Goedhart (o.a. oud docent muziektheorie en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag).

Het concert begint met het “Rorate Caeli” gezongen door de Schola en wordt gevolgd door de Choralprelude “Rorate Caeli” van de componist Chris Dubois. Verder worden onder meer gezongen een Magnificat, een Ave Maria, Salve Regina en Puer natus est. Tussendoor zijn te horen op orgel onder meer Carillon-sortie van Henri Mulet en Andante Sotenuto uit Symphonie Gothique van Charles M. Widor. Het concert wordt afgesloten met het Ave Maris Stella van Marcel Dupré, waarbij afwisselend de Schola en het orgel zijn te horen.

De toegang voor dit concert is vrij, wel is er een collecte. De kerk is verwarmd, sfeervol verlicht- en aangekleed. Ook is er de mogelijkheid om na afloop een kopje koffie of thee te drinken in de Jozefzaal van de kerk.


Petra Veenswijk