U bent hier: Parochie / Kerken / Maria van Jessekerk
Laatst gewijzigd: 27-05-2019

Orgelconcerten in de Maria van Jessekerk

Het Maarschalkerweerd-orgel in de Maria van Jessekerk.

De Maria van Jessekerk bezit een prachtig orgel, gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd. Het is het grootste kerkorgel van deze vooraanstaande orgelbouwer. Dit prachtige instrument werd tussen 2006 en 2009 op zeer kundige wijze gerestaureerd door de firma Elbertse uit Soest. Het behoort tot de mooiste romantische orgels van Nederland. Ook lijkt het ieder jaar nog mooier te gaan klinken. Het geeft veel luisterplezier bij de bezoekers en speelplezier bij onze gastorganisten. De groep fans van het orgel neemt nog steeds toe.

Ook in 2019 staat een serie orgelconcerten gepland, verzorgd door een aantal toporganisten uit binnen- en buitenland. Er zijn weer themaconcerten, zoals een Requiemconcert en het Advent & Kerstconcert. Dit jaar is er tevens een concert met een buitenlandse topzanger, de bariton Joseph Lia.

Bijzonder verheugd zijn wij over het feit dat we de beroemde organist van de Parijse St. Sulpicekerk, Daniel Roth, hebben kunnen vastleggen. Hij zal een concert verzorgen op zondag 10 november. Voor dit concert wordt een toegangsprijs van 10 euro gevraagd. Voor de overige concerten geldt: toegang vrij, wel een collecte na afloop.

Alle orgelconcerten zijn op zondagmiddag en beginnen zoals gebruikelijk om 15.00 uur. Ook wordt er weer koffie en thee geschonken na afloop van de concerten.

Meer informatie over orgel en concerten op www.veenswijkorgel.nl.

2 juni: orgelconcert Tjeerd van der Ploeg

Op zondagmiddag 2 juni verzorgt Tjeerd van der Ploeg, sinds 2002 organist van St. Christoforuskerk te Schagen, een concert.

Hij studeerde orgel aan het conservatorium van Leeuwarden en aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Tevens behaalde Van der ploeg diploma’s koordirectie, kerkmuziek en een aantekening voor improvisatie. Tjeerd van der Ploeg concerteerde in vele Europese landen en in de VS. Hij ontving voor zijn verdiensten voor de Franse orgelliteratuur de Zilveren Medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ te Parijs.

Voor zondagmiddag 2 juni heeft hij een programma met louter Franse composities voorbereid. Het zijn werken die uitmuntend klinken op het op Franse leest gebouwde Maarschalkerweerdorgel van de Maria van Jessekerk.

Van der Ploeg zal werken laten horen van o.a. de componist Gigout, “Praeludium” en Pièce Jubilaire”, van Charles Widor; “Lamento” en “Ave Maris Stella”. Verder laat hij horen van de componist Tournemire; “Offertoire” en “Postlude”. Hij sluit het concert af met de Trois Hymnes van Marcel Dupré.

Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is zoals gebruikelijk vrij, wel is er een collecte na afloop. Ook is er de mogelijkheid om na het concert de organist te ontmoeten onder het genot van het drinken van een kopje koffie of thee in de Jozefzaal van de kerk.

Informatie over het volledige programma van dit concert en de overige concerten is te vinden op www.veenswijkorgel.nl