U bent hier: Parochie / Kerken / Maria van Jessekerk
Laatst gewijzigd: 01-08-2019

Orgelconcerten in de Maria van Jessekerk

Het Maarschalkerweerd-orgel in de Maria van Jessekerk.

De Maria van Jessekerk bezit een prachtig orgel, gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd. Het is het grootste kerkorgel van deze vooraanstaande orgelbouwer. Dit prachtige instrument werd tussen 2006 en 2009 op zeer kundige wijze gerestaureerd door de firma Elbertse uit Soest. Het behoort tot de mooiste romantische orgels van Nederland. Ook lijkt het ieder jaar nog mooier te gaan klinken. Het geeft veel luisterplezier bij de bezoekers en speelplezier bij onze gastorganisten. De groep fans van het orgel neemt nog steeds toe.

Ook in 2019 staat een serie orgelconcerten gepland, verzorgd door een aantal toporganisten uit binnen- en buitenland. Er zijn weer themaconcerten, zoals een Requiemconcert en het Advent & Kerstconcert. Dit jaar is er tevens een concert met een buitenlandse topzanger, de bariton Joseph Lia.

Bijzonder verheugd zijn wij over het feit dat we de beroemde organist van de Parijse St. Sulpicekerk, Daniel Roth, hebben kunnen vastleggen. Hij zal een concert verzorgen op zondag 10 november. Voor dit concert wordt een toegangsprijs van 10 euro gevraagd. Voor de overige concerten geldt: toegang vrij, wel een collecte na afloop.

Alle orgelconcerten zijn op zondagmiddag en beginnen zoals gebruikelijk om 15.00 uur. Ook wordt er weer koffie en thee geschonken na afloop van de concerten.

Meer informatie over orgel en concerten op www.veenswijkorgel.nl.

11 augustus: orgelconcert Edward De Geest

Op zondagmiddag 11 augustus om 15.00 uur zal de bekende organist van de Gentse Sint Baafskathedraal, Edward De Geest, een concert verzorgen op het historische Maarschalkerweerd-orgel (1893) van de Maria van Jessekerk.

Edward De Geest is een zeer veelzijdig musicus en genoot een zeer brede opleiding, onder meer aan het Conservatorium van Antwerpen en Gent. Hij behaalde daar zijn Prix d’Excellence. Hij was laureaat bij veel orgelconcoursen. Inmiddels verzorgt hij veel concerten door heel Europa en ver daarbuiten. Hij is regelmatig jurylid bij concoursen, gaf les aan o.a. het Gents Conservatorium, maakte verschillende CD’s en is sinds 1994 titulair organist van de Gentse Kathedraal. In 2016 werd hij door Koning Filip benoemd tot Officier in de Kroonorde.

Voor zondag 11 augustus heeft hij een aantrekkelijk concertprogramma samengesteld met veel composities van Belgische componisten, zoals Gabriel Verschraegen (Toccata), Joseph Tilborghs (Scherzo) en Jean Absil (Tryptiek, opus 127). Dit zijn bijzondere werken die niet veel zijn te horen in Nederland. Daarnaast speelt hij van de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy de hele Sonate in d klein, “Vater unser” op. 65/ 6. Tevens laat hij van de briljante Franse componist Louis Vierne het werk “Cathédrales” (uit ‘Pieces de Fantaisie’) horen. Edward De Geest sluit zijn concert af met het “Adante” en het “Postludium op Gaudeamus” eveneens van de Belgische componist Gabriël Verschraegen.

Tijdens het concert zijn beelden van de organist te zien op groot beeldscherm. De toegang is vrij, wel is er een collecte na afloop. Ook is er de mogelijkheid om na het concert de organist te ontmoeten onder het genot van het drinken van een kopje koffie of thee in de Jozefzaal van de kerk.

Informatie over het volledige programma van dit concert en de overige concerten is te vinden op www.veenswijkorgel.nl

Edward De Geest