U bent hier: Parochie / Kerken / Maria van Jessekerk
Laatst gewijzigd: 03-10-2019

Orgelconcerten in de Maria van Jessekerk

Het Maarschalkerweerd-orgel in de Maria van Jessekerk.

De Maria van Jessekerk bezit een prachtig orgel, gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd. Het is het grootste kerkorgel van deze vooraanstaande orgelbouwer. Dit prachtige instrument werd tussen 2006 en 2009 op zeer kundige wijze gerestaureerd door de firma Elbertse uit Soest. Het behoort tot de mooiste romantische orgels van Nederland. Ook lijkt het ieder jaar nog mooier te gaan klinken. Het geeft veel luisterplezier bij de bezoekers en speelplezier bij onze gastorganisten. De groep fans van het orgel neemt nog steeds toe.

Ook in 2019 staat een serie orgelconcerten gepland, verzorgd door een aantal toporganisten uit binnen- en buitenland. Er zijn weer themaconcerten, zoals een Requiemconcert en het Advent & Kerstconcert. Dit jaar is er tevens een concert met een buitenlandse topzanger, de bariton Joseph Lia.

Bijzonder verheugd zijn wij over het feit dat we de beroemde organist van de Parijse St. Sulpicekerk, Daniel Roth, hebben kunnen vastleggen. Hij zal een concert verzorgen op zondag 10 november. Voor dit concert wordt een toegangsprijs van 10 euro gevraagd. Voor de overige concerten geldt: toegang vrij, wel een collecte na afloop.

Alle orgelconcerten zijn op zondagmiddag en beginnen zoals gebruikelijk om 15.00 uur. Ook wordt er weer koffie en thee geschonken na afloop van de concerten.

Meer informatie over orgel en concerten op www.veenswijkorgel.nl.

13 oktober: Musica temporum Pieter de Hooch

Op zondag 13 oktober wordt om 15.00 uur een bijzonder concert ten gehore gebracht in de Maria van Jessekerk. Dit concert staat volledig in het teken van de “Delft & de Gouden Eeuw”, in het bijzonder de schilder Pieter de Hooch.

Een gelegenheidsorkest “Musica temporum Pieter de Hooch” bestaande uit 20 (semi) professionals onder leiding van dirigent Petra Veenswijk zal muziek uit de tijd van Pieter de Hooch ten gehore brengen. Petra Veenswijk (o.a. afgestudeerd klavecinist aan het conservatorium Rotterdam) dirigeert het orkest vanachter het klavecimbel zoals dat in die tijd gebruik was.

Op het programma staan bekende werken zoals de Orkestsuite 1 in C van Johann Sebastian Bach. Dit werk wordt gevolgd door de “Herfst” uit de vierjaargetijden (Le quattro stagioni) van de Italiaanse componist Antonio Vivaldi. De solist bij dit werk is de uit Den Hoorn afkomstige violist Hester Verhoeff (conservatorium van Utrecht, Codart te Rotterdam). Het concert wordt afgesloten met de Suite (uit “Les Indes Galantes”) voor orkest van de Franse componist Jean-Philippe Rameau.

Pieter de Hooch was een bekende Delftse schilder. Daarom worden tijdens het concert afbeeldingen van zijn schilderijen getoond op groot beeldscherm. Om helemaal in de sfeer te komen, lopen er tijdens het concert figuranten rond in de kleding uit de tijd van Pieter de Hooch. De kleding is afkomstig van “Something Extra” .

De geweldige akoestiek en het schitterende interieur van de Maria van Jessekerk maken dit concert tot een onvergetelijk belevenis. De toegang tot dit bijzondere concert is vrij, wel is er na afloop een collecte.

Informatie over het volledige programma van dit concert en de overige concerten is te vinden op www.veenswijkorgel.nl