U bent hier: Parochie / Kerken / Maria van Jessekerk
Laatst gewijzigd: 12-09-2020

Orgelconcerten in de Maria van Jessekerk

Het Maarschalkerweerd-orgel in de Maria van Jessekerk.

De Maria van Jessekerk bezit een prachtig orgel, gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd. Het is het grootste kerkorgel van deze vooraanstaande orgelbouwer. Dit prachtige instrument werd tussen 2006 en 2009 op zeer kundige wijze gerestaureerd door de firma Elbertse uit Soest. Het behoort tot de mooiste romantische orgels van Nederland. Ook lijkt het ieder jaar nog mooier te gaan klinken. Het geeft veel luisterplezier bij de bezoekers en speelplezier bij onze gastorganisten. De groep fans van het orgel neemt nog steeds toe.

Meer informatie over orgel en concerten op www.veenswijkorgel.nl.

20 september: Peter en de Wolf

Op zondagmiddag 20 september om 15.00 uur wordt het sprookje “Peter en de Wolf” in de Maria van Jessekerk uitgevoerd.

Jaarlijks proberen wij in de Maria van Jessekerk een sprookje op te voeren. Een sprookje voor orgel en vertelling om jongeren kennis te laten maken met klassieke muziek en de klank van het orgel. Dit jaar is gekozen voor het vrolijke en overbekende sprookje “Peter en de Wolf” van de Russische componist Sergej Prokofjev.

Het sprookje “Peter en de Wolf” wordt levendig verteld door de muziekdocent Peter Beijersbergen en de muziek wordt door Petra Veenswijk ten gehore gebracht. Zij bespeelt het grote, historische Maarschalkerweerdorgel van de kerk.

Prokofjev koppelt in dit muzikaal sprookje heel beeldend de verschillende klanken van het orgel horen aan personen. Verschillende registers van het orgel beelden de figuren van het sprookje uit. Zo wordt het vogeltje vertolkt door een fluitregister en de boze wolf door de donker klinkende bazuin. Naast dat het een spannend sprookje is, laat dit sprookje horen hoe tekst kan worden vertaald in muziek.

Voorafgaand zullen een 6 delen van uit “Het Carnaval der Dieren” van de Franse componist Camille Saint- Saëns ten gehore worden gebracht. Saint-Saëns schreef dit werk al in 1886. Het is klassieke muziek met een knipoog, die op muzikale wijze verschillende dieren uitbeeldt. Zo is er een deel "De koninklijke mars van de leeuw", en klinkt erg bombastisch. Een andere deel is de “Zwaan” wat dan weer heel rustig en sierlijk klinkt.

Het verhaal van het sprookje wordt op groot scherm getoond evenals beelden van het spel van de organist. Het is een leuke manier om kinderen (van 5 tot 88 jaar) op een toegankelijke manier met klassieke muziek kennis te laten maken.

Het concert duurt ca. 45 minuten. De toegangsprijs is 5 euro. Er worden maximaal 100 personen toegelaten, u kunt reserveren via: orgelconcertenmariavanjesse­(at)gmail(dot)com. Met een reservering bent u zeker van een plaats; wanneer u spontaan naar de kerk komt loopt u de kans dat er geen plaats meer is.

Maria van Jessekerk | Zondagmiddag 20 september 2020 | Aanvang 15:00 uur (tot ca. 15:45 uur) | Sprookje “Peter en de Wolf” van de componist Sergei Prokofjev | Een concert met vertelling en orgelspel Peter Beijerbergen (verteller) en Petra Veenswijk (orgel) | Groot beeldscherm met beelden van het sprookje en het orgelspel | Toegang is 5 euro p.p. | Reserveren via: orgelconcertenmariavanjesse­(at)gmail(dot)com | Meer informatie op de website: www.veenswijkorgel.nl


Petra Veenswijk (foto: Ruben van den Engel)
Peter Beijerbergen (foto: Jos Beuman)