U bent hier: Parochie / Kerken / Sacramentskerk / Nieuws / Vastenmaaltijd en Hongerdoek
Laatst gewijzigd: 24-03-2019

Vastenmaaltijd en Hongerdoek

VASTENMAALTIJD

Maaltijdviering in de vastentijd

 

Op vrijdag 12 april houden wij een vastenmaaltijd in De Wipmolen, Prof. Krausstraat 71b. Aanvang: 18.00 uur. Deze vastenmaaltijd houden wij samen met de mensen van het Kerkelijk Centrum Delfgauw en de Immanuelgemeenschap uit de Wippolder.

De maaltijd zal worden gekookt en gepresenteerd door jongeren van het Kerkelijk Centrum Delfgauw, die in de zomer twee weken naar Cluj in Roemenië gaan om daar Roma-mensen te helpen. Wij hopen dan ook dat er vanuit onze kerkgemeenschap veel mensen aan deze maaltijdviering aanschuiven.

Opgeven kan per mail aan: marijark­(at)xs4all(dot)nl of via het aanmeldformulier achter in de kerk.

 

MOV, Marija Ruigrok-Kerklaan

 

Hongerdoek: ‘Levend water’

Elk weekend tijdens de 40-dagentijd zullen wij ons bij de vieringen bezinnen aan de hand van het hongerdoek ‘Levend water’ van de Indiase schilder Jyoti Sahi.

Hierin komen drie dimensies van het concrete leven naar voren zoals: leven, water en licht.

Water van leven - dat is het hoofdthema van het hongerdoek. De oorsprong van alle leven is God. We zien o.a. de ontmoeting van Jezus met de Samaritaanse vrouw bij de put. De vrouw geeft hierop niet alleen aan Jezus het gevraagde water; zij deelt het leven met alle schepselen. Niet alleen in India zien we scheiding tussen mensen op sociale en religieuze gronden. Ook in onze eigen maatschappij leven mensen soms nogal gescheiden van elkaar.

We zien ook vrouwen die naar een rivier toe komen om water te halen. Op heel veel plekken in de wereld moeten vrouwen en kinderen kilometers lopen voor water. Een kostbare schat ‘water’! Ze lopen rechtop, ze laten hun hoofd niet hangen. Ook hier laat God zien, dat hij juist de armen en verschoppelingen helpt. Hij is voor hen het ‘leven brengend water’. Wij als Europeanen kunnen ons nauwelijks voorstellen wat water voor deze mensen betekent.

Centraal op het doek staat Jezus. Hij kijkt omhoog en tegelijk strekt Hij zijn open handen uit naar de noden van de kwetsbaren. Hij staat in ‘the spotlight’ van de derde lichtstraal als de Verheerlijkte. Water en licht vallen in en rond Hem samen, versmelten als het ware.

Het hongerdoek ‘levend water’ wil ons aan het denken zetten over het thema van de vastenactie ‘water verandert alles!’ Over hoe wij onze manier van leven een beetje kunnen veranderen, zodat de wereld leefbaar blijft voor onze naasten en onze kinderen.

God , ik wil als het water zijn,

Dat in Uw richting stroomt,

Om in de wereld, overal,

Uw opdracht waar te maken: meer mens te zijn voor iedereen.

Wij wensen u een vruchtbare en inspiratievolle vastentijd toe.

Liturgische werkgroep

Hongerdoek 2019